Ο καθένας έχεις την προτίμησή του: Άλλοι προτιμούν τις μαύρες και άλλοι τις πράσινες. Ποιες ελιές είναι όμως οι καλύτερες για την υγεία μας; Ας τις συγκρίνουμε:
Η διατροφική τους αξία είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια μερίδα των 15 γραμμαρίων μαύρες ελιές περιέχει 25 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πράσινων 20 θερμίδες. Και οι δύο περιέχουν 2 γραμμάρια λίπους (0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστα). Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων και 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και πιο συγκεκριμένα 2% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και 1% της βιταμίνη Α.
Η μόνη τους διαφορά είναι η ποσότητα νατρίου που περιέχουν. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας. Έτσι καταλήγουμε ότι οι μαύρες είναι -κατά έναν τρόπο- πιο υγιεινές, καθώς σε μεγάλη ποσότητα το νάτριο δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μικρές ποσότητες πάντως και οι δύο θεωρούνται μια εξαιρετική προσθήκη στον οργανισμό μας